Cum sa faceti fotografii grozave sau Tot ce trebuie sa stii despre fotografie

("How to Make Great Photographs")

© 2004 KenRockwell.com, All rights reserved.

Introducere

Camera dvs. fotografica nu are nimic de a face cu o calitate crescuta a fotografiilor pe care vreti sa le faceti. Toate camerele foto, in special cele digitale, ofera aceeasi calitate a imaginii. Diferenta este doar in ceea ce priveste usurinta cu care puteti face ajustarile necesare pentru a obtine o fotografie de calitate satisfacatoare. Testarile facute in laboratoare, pe mire, grile, etc., in conditii strict controlate, nu au nici o legatura cu utilizarea in realitate si cu modul in care vor arata pozele dvs. De aceea, eu ignor rapoartele testelor din laborator si incerc eu insumi capacitatile camerei.

Pasiunea

Fotografia este pasiunea de a comunica altei persoane emotiile starnite de un subiect. Daca nu va pasa despre un anumit subiect - logic - rezultatul va fi mediocru. Interesul contribuie la realizarea unor fotografii incredibile.

Fotografia este arta de a comunica pasiunea dvs. si trebuie sa fiti pasionati de subiectul pe care-l fotografiati. Daca sunteti pasionat, veti obtine rezultate foarte bune, daca nu, nu!

Echipamentul nu are nimic de a face cu aceasta. Multi amatori dau vina pe echipamentul lor inadecvat si cred ca doar achizitionind mai multe accesorii vor obtine rezultate mai bune, iar, pe de alta parte, se scuza ca sunt prea preocupati sa decida ce nou echipament sa cumpere si nu au timp sa se gandeasca si la altceva. Cam 99% din corespondenta pe care o primesc eu de la cititori este de la oameni care cred ca cheltuind inca vreo cativa bani, vor obtine automat si o crestere a calitatii fotografiilor lor.

De asemenea, va trebui sa studiati subiectul pe care vreti sa-l fotografiati. Nu puteti sa va uitati doar 5 minute la un cadru si sa obtineti o fotografie buna! Foarte frecvent mi se intampla ca, fiind intr-o locatie fotogenica bine-cunoscuta, sa vad zeci de turisti care coboara din masini, trag la repezeala cateva cadre si dispar, in timp ce eu incerc sa ma concentrez si sa inteleg fotografia pe care vreau sa o fac. Nu prea puteti grabi astfel de lucruri! Totul este in mintea si imaginatia dvs.

Unii nu pot sa fotografieze in mod repetat acelasi lucru. Altii in schimb, cerceteaza permanent noi cai de a face o fotografie. Cercetati un lucru din cat mai multe unghiuri si astfel veti simti si altfel. Daca veti fotografia in mod repetat acelasi subiect, il veti cunoaste din ce in ce mai bine iar rezultatele vor creste in calitate. Sculptorul Henry Moore spunea: "arta este o expresie a imaginatiei si nu o reproducere a realitatii", iar fotograful Elliot Porter: "arta adevarata este expresia dragostei dvs. fata de natura" si "arta adevarata este creatia dragostei pentru subiect, in primul rand, dar si pentru mediul sau". Pana si Albert Einstein este de acord ca "imaginatia este mai importanta decat cunoasterea stiintifica".

Un bun fotograf face fotografii bune chiar si cu o camera de unica folosinta, careia ii cunoaste posibilitatile si limitele. Pe de alta parte, se fac zilnic numeroase fotografii proaste folosind camere scumpe de catre oameni carora le lipseste pasiunea si viziunea, indiferent de cate cunostinte tehnice poseda sau cat de performante sunt obiectivele lor. Ansel Adams spunea: "nu e nimic mai rau decat o fotografie clara dupa o idee confuza".

Oamenii, iar nu masinile de scris, scriu romanele. Asa incat nu inteleg de ce unii amatori cred ca daca-si cumpara o camera foto mai buna si invata tot ce se poate despre timpul de expunere si diafragma, vor realiza automat si fotografii grozave. Fotograful, si nu camera face fotografia. Alegerea unei camere fotografice nu are nimic de a face cu asta! NIMIC! Aici gasiti un articol ce va poate face sa intelegeti mai bine acest fapt https://www.lenswork.com/obpexc.htm

"Fotografia aduce ordinea in haos" spunea Ansel Adams. Pictura este arta includerii, pe cand fotografia este arta excluderii. Incercarea de a "baga" totul intr-o fotografie este o cale sigura spre esec. Orice care nu contribuie la punerea in valoare a subiectului, distrage atentia. Pastrati simplitatea in fotografiile dvs.! Mai putin inseamna mai mult. Simplitatea este o virtute!

In continuare voi incerca sa explic ce NU este important. Daca deja stiti asta, treceti direct la capitolul "Curiozitatea".

Cum sa incepeti

Nu trebuie sa cumparati nimic in plus! Puteti face poze exceptionale cu ORICE camera fotografica. Prea multi oameni cred ca achizitia unei camere mai "capabile" este primul pas pe drumul spre a face fotografii mai bune. Unii dintre noi au aparate fotografice de top pentru ca sunt bogati si pentru ca aceste aparate au tot felul de automatisme. Dar aceste automatisme nu au nimic de a face cu calitatea fotografiei. Indiferent ce aveti in acest moment, fie ea si o camera foto de unica folosinta, este tot de ce aveti nevoie. Nietzsche spunea: "necesitatea nu este un fapt, este o interpretare."

Mai bine participati la lectii de arta, pictura sau desen. Invatati sa vedeti. Daca puteti, cititi carti despre arta si compozitie. Fiecare invata in mod diferit; eu, de exemplu, invat citind, facand si vazind rezultatele.

Fotografii pe care-i admir sunt fosti pictori sau absolventi ale unor facultati de arta, si nu de stiinta sau computere. Cereti sfaturi de la un artist fotograf. Aratati-i fotografiile dvs si solicitati sugestii. Va va arata lucruri pe care dvs. nu le-ati vazut si va va ajuta sa faceti fotografii mai bune.

Evitati sfaturile prietenilor, vecinilor sau colegilor de serviciu care stiu o multime de date tehnice despre camerele fotografice, computere, etc. Adeseori acesti oameni au drept pasiune echipamentul si tehnologia fotografica si nu fotografia ca arta a exprimarii vizuale. De asemenea, utitati de Internet. Invatarea este un proces care se desfasoara in ambele sensuri intre profesor si elev, si nu doar intr-unul, ca pe orice site de internet. Inca un avertisment: Internetul este plin de informatii tehnice, puse acolo de adulatorii tehnicismelor, nu de artisti. Acesti adulatori sunt ultimii de la care aveti de invatat, deoarece acestia fetisizeaza echipamentul.

Discutati cu fotografii profesionisti, nu cu amatorii sau cu pasionatii. Daca nu cunoasteti pe nici unul, puteti incerca la un laborator profesional. Unii profesionisti sunt bucurosi sa discute despre munca lor si va vor povesti ore intregi daca stiti sa-i ascultati. Evitati "colectionarii" de aparate fotografice care pot vorbi pana la saturatie despre tehnologie, dar care n-au facut niciodata o fotografie care sa va placa. Discutati cu acestia din urma si riscati sa va faceti atatea griji despre echipamentul dvs. fotografic incat nu-l veti mai scoate niciodata afara din casa!

Nu pierdeti prea mult timp cu lectiile introductive in fotografie. Majoritatea acestor cursuri de intitiere trateaza pe parcurusul unor tomuri intregi despre timpul de expunere sau despre sensibilitatea filmului, dar trec foarte repede peste concepte cu adevarat importante, cum ar fi modul in care sa creati fotografia pe care o doriti. Este important sa stapaniti tehnica fotografica, dar acesta este doar primul pas - si inca unul foarte mic -, in lungul drum al creatiei artistice.

O data cu introducerea masurarii matriceale a expunerii, fotograful a scapat de dificila sarcina de a determina parametrii de expunere. In acest moment majoritatea camerelor fotografice sunt capabile sa determine expunerea corecta in cele mai multe imprejurari si eu utilizez autofocalizarea si autoexpunerea de cate ori pot!

E trist ca mai sunt solicitat sa propun modele de camere fotografice complet manuale, solicitate la unele cursuri de fotografie. Renuntati la acest tip de cursuri! Aceste automatisme sunt bune, nu fac decat sa va scuteasca de plicticoasa etapa a determinarii expunerii si sa va ofere mai mult timp pentru a interpreta creativ cadrul pe care doriti sa-l fotografiati. Camera nu gandeste pentru dvs., doar determina niste parametrii cu o prea mica importanta in creativitate. Mult mai important este modul in care faceti sa transpara in fotografie: compozitia, lumina, caldura sufleteasca, expresia, etc. Va sugerez sa incercati sa va exprimati sentimentele in fotografiile dvs. Este de mare ajutor sa incercati sa fotografiati lucruri care va pasioneaza si despre care aveti simtaminte puternice.

Uitati tehnicismele

A va face griji despre modificarea parametrilor de expunere sau alte tehnicisme va distrag atentia de la subectul care va pasioneaza. Multi inca mai cred, in mod eronat, ca stapanirea unor parametrii cum ar fi timpul de expunere sau profunzimea de camp este cam tot ce trebuie stiut pentru a realiza fotografii bune. Aceia au prea putin de a face cu fotografia, cam tot atat cat un mester care repara o masina de scris are de a face cu scrierea unui roman. Aspectele tehnice sunt un rau necesar, dar colateral, in nici un caz subiectul principal.

Camerele de format mare impun fotografului determinarea timpului de expunere, a diafragmei, etc. si asta deoarece foarte putine dintre ele au fost automatizate, dar cele pe film de 35 mm si toate camerele digitale pot determina automat acesti parametrii mai bine decat ar putea-o face majoritatea dintre utilizatori. Nu va bagati in aceste complicatii tehnice decat daca trebuie neaparat! Majoritatea fotografiilor pe care le vedeti in galeriile mele: https://www.kenrockwell.com/gallery.htm sunt facute in modul automat cu program.

Stiu fotografi carora le face mare placere sa ajusteze singuri parametrii de expunere. Este in regula, dar nu lasati ca aceasta sa fie grija dvs. principala. Mai bine cumparati o camera automata si invatati ce este important: cum sa va exprimati sentimentele. Despre diafragma veti putea invata mai tarziu.

Falsii dascali vor sa se simta importanti facandu-va sa credeti ca aveti nevoie de ei ca sa va invete secretele manevrarii aparatului fotografic. Ei incearca sa va convinga ca prostiile acestea sunt imperios necesare pentru a putea face fotografii. De asemenea, insista sa va determine sa pierdeti mult timp cu stabilirea manuala a parametrilor de expunere. Daca veti fi destul de creduli, veti pierde timpul cu asta sau cu aflarea celor mai bune obiective, in loc sa faceti fotografii. Camera dvs. are imagazinat un secol si jumatate de tehnologie si va recomand sa profitati de aceasta! Incepeti cu o camera fotografica SLR programata pe masurare matriceala, autoexpunere si autofocalizare. In mod sigur, fotografiile dvs. vor fi mai bune decat ale celor care pierd timpul cu metodele manuale, caci majoritatea aparatelor foto expun - prin programele pe care le poseda - , mai bine decat majoritatea fotografilor. Camera dvs. foto probabil ca utilizeaza Sistemul Zonelor pentru determinarea expunerii, sistem pe care foarte putini fotografi il inteleg!

Va plac fotografiile mele de pe site? Majoritatea sunt expuse in modul automat, cu exceptia catorva unde conditiile au impus controlul manual. Mai demult si eu ajustam parametrii de expunere dar fotografiile mele erau plictisitoare deoarece, prea ocupat cu ajustarile manuale, pierdeam "momentul magic".

Pentru inceput ar trebui sa va preocupati de a vedea, a simti, despre lumina si despre compozitie, si nu despre diafragma sau timpul de expunere. Intr-adevar, abilitatile tehnice, de fapt virtuozitatea tehnica sunt absolut necesare pentru fotografii de succes dar acestea nu sunt decat antecamera unei bune fotografii. Din fericire, multe dintre aceste capacitati tehnice au fost preluate de camerele automatizate. Dar atentie, o fotografie corecta tehnic nu este neaparat si o fotografie buna!

Nu conteaza tipul de camera foto

Modelul de camera fotografica nu conteaza. Daca nu credeti, cititi aceasta pagina:

https://www.kenrockwell.com/tech/notcamera.htm

Daca insistati sa cumparati o camera noua, incercati:

https://www.kenrockwell.com/tech/buy35cam.htm pentru camere foto pe film sau:

https://www.kenrockwell.com/tech/buydigicam.htm pentru camere foto digitale.

Curiozitatea

Fotografiati subiecte care va trezec curiozitatea. Si trebuie sa fie foarte interesante daca doriti ca si privitorii sa gaseasca fotografiile dvs. interesante.

Urmati propriul drum

Mergeti pe drumul dvs.! Nu urmati orbeste un guru, un profesor, pe mine sau pe oricine altcineva. Nu veti fi niciodata mai bun decat acela. Nimeni nu e mai bun ca Ansel Adams in a fi Ansel insusi si, de asemenea, nimeni nu e mai bun decat voi in a fi voi insiva!

Fiti voi insiva! Fiti pasionat si aratati pasiunea dvs., nu incercati sa o copiati pe a altcuiva.

Gasiti un subiect de care sunteti pasionati si explorati-l fotografic. Daca va intereseaza figurinele de portelan sau cosurile de gunoi, batranii sau femeile frumoase, urmele lasate de anvelope pe zapada, animalele mici, sau orice altceva, fotografiati-le. Nu exista subiecte fotogenice si nefotogenice. Pur si simplu, aratati ce va intereseaza pe dvs.

Sa vedeti, nu doar sa priviti

Exprimati-va simtamintele ca si cum le-ati povesti unui orb

Nu exista reguli

Nu exista bine si rau. Regula treimii de aur nu este o regula, iar regulile sunt oricum pentru idioti. Lasati regulile si mergeti sa faceti fotografii. O fotografie buna este una care place, atat dvs. cat si altora. Nu exista formule, grade sau scoruri.

Cautati un sens in fiecare subiect fotografiat